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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  06/07/2023
Data da última atualização:  30/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LOPES, M. M.; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; FARINAS, C. S.
Afiliação:  MARINA MOMESSO LOPES; CHRISTIANE ABREU DE OLIVEIRA PAIVA, CNPMS; CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, Universidade Federal de São Carlos.
Título:  Modification of pectin/starch-based beads with additives to improve Bacillus subtilis encapsulation for agricultural applications.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 246, 125646, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.125646
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The use of Bacillus as biofertilizer is a sustainable strategy to increase agricultural productivity, but it still requires the development of formulations to protect cells from stressful conditions. Ionotropic gelation using a pectin/starch matrix is a promising encapsulation strategy to achieve this goal. By incorporating additives such as montmorillonite (MMT), attapulgite (ATP), polyethylene glycol (PEG), and carboxymethyl cellulose (CMC), the properties of these encapsulated products could be further improved. In this study, we investigated the influence of these additives on the properties of pectin/starch-based beads for the encapsulation of Bacillus subtilis. FTIR analysis indicated pectin and Ca2+ ions interactions, while the XRD showed good dispersion of clays in the materials. SEM and X-ray microtomography revealed differences in the morphology of the beads due to the use of the additives. The viabilities at the encapsulation were higher than 1010 CFU g?1 for all formulations, with differences in the release profiles. In terms of cell protection, the pectin/starch, pectin/starch-MMT and pectin/starch-CMC formulations showed the highest cell viability after exposure to fungicide, while the pectin/starch-ATP beads showed the best performance after UV exposure. Moreover, all formulations maintained more than 109 CFU g?1 after six months of storage, which meets values required for microbial inoculants.
Palavras-Chave:  Encapsulamento; Inóculos microbianos; Miçanga.
Thesagro:  Amido; Bacilo; Pectina.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18305 - 1UPCAP - DDPROCI.23/1062023/113
CNPMS30099 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Algodão.
Data corrente:  08/02/2011
Data da última atualização:  19/02/2019
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  NORÕES, A. K. M.; NASCIMENTO, D. M.; MOTA, M. C. G.; SOUZA, N. F.; SOUZA FILHO, M. de S. M. de; MORAIS, J. P. S.; ROSA, M. de F.
Afiliação:  Amanda Kelly Monteiro Norões, UFC; Diego Magalhães Nascimento, UFC; Morgana Cardoso Girão Mota, IFCE; Nágila Freitas Souza, IFCE; MEN DE SA MOREIRA DE SOUZA FILHO, CNPAT; JOAO PAULO SARAIVA MORAIS, CNPA; MORSYLEIDE DE FREITAS ROSA, CNPAT.
Título:  Preparation and characterization of cellulose whiskers from palm, linter, bamboo and coconut fiber.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON FOOD AND AGRICULTURE APPLICATIONS OF NANOTECHNOLOGIES, 1., 2010, São Pedro. Resumos. São Pedro: Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2010.
Páginas:  1 CD-ROM.
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Cellulose whiskers; Coconut; Fibers.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/34606/1/RE10012.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Algodão (CNPA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPA25067 - 1UPCSP - PPSP 676510-040
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